Τα καρδιαγγειακά νοσήματα καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες. Πάνω από 17,7 εκατομμύρια ανθρώπων ετησίως καταλήγουν λόγω των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων περιλαμβάνονται μη τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως, το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα και τροποποιήσιμοι που μπορούν να αλλάξουν μέσω του τρόπου ζωής και διατροφής. Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να επέμβουμε είναι:
Δυσλιπιδαιμία
H διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα, πιο συγκεκριμένα αυξημένα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης, και τριγλυκεριδίων στο αίμα ή μειωμένα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και συγκεκριμένα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το παθητικό κάπνισμα ,επίσης, συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Παχυσαρκία & κεντρική κατανομή λίπους
Το αυξημένο σωματικό βάρος καθώς και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Καθιστική ζωή και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
Υπάρχει πληθώρα ερευνών οι οποίες υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η άσκηση ως παράγοντας πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Κακή ποιότητα διατροφής
Μία διατροφή πλούσια σε «κακά» λιπαρά, αλάτι και ταυτόχρονα «φτωχή» σε φρούτα και λαχανικά, αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αντιμετώπιση
- Διακοπή του καπνίσματος
- Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής
- Καθημερινή σωματική δραστηριότητα
- Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ στη συνιστώμενη ποσότητα (έως 1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες).