Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες άνω των 45 ετών είναι πιθανό ότι θα διαγνωστούν με άνοια, Parkinson, Alzheimer ή εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Οι νευρολογικές ασθένειες έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην λήψη τροφής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκύπτει δυσθρεψία ή υποσιτισμός, να επιδεινώνεται η πορεία της νόσου και να γίνονται εντονότερες οι παρενέργειες των φαρμάκων.
Νευρολογικά προβλήματα που δυσχεραίνουν επίσης, τη σίτιση και επιδεινώνουν την κατάσταση θρέψης μπορεί να αντιμετωπίζουν αρκετοί ασθενείς μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Στην περίπτωση αυτή η διατροφική παρέμβαση έχει ως επιπρόσθετο στόχο την αποφυγή ενός νέου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η διατροφική υποστήριξη σε αυτά τα νοσήματα έχει ως στόχο:
- Την επίτευξη και την διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης
- Την αποφυγή απώλειας βάρους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας
- Την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την διατροφή