Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες χρόνιες ασθένειες με πολύ υψηλό επιπολασμό φτάνοντας τα 285 εκατομμύρια ασθενών παγκοσμίως. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη:
1) Ο ΣΔ τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Είναι αυτοάνοση νόσος που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και νέους, και οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος τα οποία παράγουν την ινσουλίνη. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται εφόρου ζωής εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.
2) Ο ΣΔ τύπου ΙΙ ή μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 40 ετών, αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας διαγιγνώσκεται πλέον και σε μικρότερες ηλικίες (ακόμα και σε παιδιά). Χαρακτηρίζεται από προοδευτική μείωση της εκκριτικής ικανότητας των β-κυττάρων του παγκρέατος για ινσουλίνη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε απόλυτη ένδεια αυτής, και β) ποικίλου βαθμού αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι δύο αυτοί παράγοντες οδηγούν σε υπεργλυκαιμία και σε διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 3 τύποι σακχαρώδους διαβήτη:
3) Ο διαβήτης κύησης που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες ινσουλίνης κατά την εγκυμοσύνη. Συνήθως μετά τον τοκετό παύει να υπάρχει, αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος για ΣΔ τύπου ΙΙ στη μετέπειτα ζωή της μητέρας, αλλά και στην εμφάνιση παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας και ΣΔ στο παιδί.
4) Ο MODY, ο οποίος προκύπτει από μετάλλαξη ή μεταλλάξεις σε ένα μόνο γονίδιο, είναι κληρονομικός και εμφανίζεται στην παιδική ηλικία ή εφηβική ηλικία.
5) Ο δευτερογενής διαβήτης προκαλείται ύστερα από αφαίρεση του παγκρέατος ή ύστερα από φαρμακευτική αγωγή (συνήθως υψηλές δόσεις στεροειδών φαρμάκων).
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, και την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη όλων των τύπων. Ο θεράπων ιατρός καθορίζει το είδος της θεραπευτικής προσέγγισης. Συνήθως απαιτείται συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής (δισκία ή/και ινσουλίνη), έναρξη άσκησης και σωστή διατροφή. Μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 5-10% είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει τα λιπίδια και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ακόμα, ο συνδυασμός της τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε προ-διαβητικούς ασθενείς.
Τα καρδιαγγειακά, τα νεφρολογικά και νευρολογικά νοσήματα αποτελούν συνέπειες του σακχαρώδη διαβήτη.
Στο διαιτολογικό μας γραφείο στοχεύουμε στην σωστή διατροφική εκπαίδευση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη (προ-διαβήτη ή εγκατεστημένο διαβήτη) και στην κατάρτιση εξατομικευμένου διαιτολογίου ώστε να επιτευχθεί:
- Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος
- Καλύτερο λιπιδιαμικό προφιλ
- Διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους ή απώλεια σωατικού βάρους για άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος
- Καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Μια καλύτερη ποιότητα ζωής