Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας
Γιατί να τρώμε χουρμάδες

Η χουρμαδιά ή αλλιώς φοίνικας Phoenix dactylifera L. συναντάται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα ιδιαίτερα της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Οι αποξηραμένοι χουρμάδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους φρέσκους, είναι εξαιρετικά εύγευστοι και ,συγχρόνως, προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία.

Θρεπτικά συστατικά

  • Τα φυσικά σάκχαρα καταλαμβάνουν το 70% και το υπόλοιπο οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, και τα μέταλλα όπως σελήνιο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο.
  • Περιέχουν μέτρια ποσότητα των βιταμινών B6, B9, B2 και B3, και μικρότερη ποσότητα των βιταμινών B1, C και A.
  • Είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται ότι οι χουρμάδες περιέχουν τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών συγκριτικά με όλα τα αποξηραμένα φρούτα.
Θρεπτικά συστατικά 100 g
Ενέργεια 270 kcal
Υδατάνθρακες 75 g
εκ των οποίων σάκχαρα 66 g
Πρωτεΐνες 1,8 g
Λιπαρά 0,2 g
Φυτικές Ίνες 6,7
Κάλιο 696 mg
Φώσφορος 62 mg
Μαγνήσιο 54 mg

Η μια μερίδα φρούτου αντιστοιχεί περίπου σε έναν αποξηραμένο χουρμά.

Ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία

Λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και των ακραίων θερμοκρασιών στις οποίες εκτίθενται, περιέχουν υψηλή ποσότητα πολυφαινολών. Εκτός από τις πολυφαινόλες περιέχουν ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή, ουσίες που ανήκουν στα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από την επίδραση του οξειδωτικού στρες.

Έως τώρα έρευνες έχουν δείξει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και γαστροπροστατευτικές δράσεις των χουρμάδων.  Επίσης, φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων, καθώς μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση χουρμάδων προάγει την υγεία του κατώτερου γαστρεντερικού, ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και αναχαιτίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, οι χουρμάδες πιθανόν να διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο και στο διαβήτη, μέσω αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης και μείωση της απορρόφησης γλυκόζης, χωρίς ωστόσο ο μηχανισμός να είναι πλήρως κατανοητός. Τέλος, οι χουρμάδες φαίνεται να έχουν καρδιοπροστατευτική δράση αφού φαίνεται να ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των καρδιακών μυικών κυττάρων μέχρι και κατά 40%. 

Τρόποι κατανάλωσης

Οι χουρμάδες έχουν φυσική γλυκιά γεύση και για αυτό, εύκολα, στη μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική μπορούν να αντικαταστήσουν την ζάχαρη. Μπορούμε ,λοιπόν, να τους προσθέσουμε σε μπάρες δημητριακών, γλυκά, μπισκότα ή smoothie. Ταιριάζουν, επίσης, σε σαλάτες με αποξηραμένα φρούτα ή σε ριζότο και πιλάφι. 

Αποτελούν ένα πολύ πρακτικό και εύκολο στη μεταφορά σνακ για τη δουλειά, τα ταξίδια ή ακόμα και για το σχολείο. Και φυσικά είναι πολύ καλύτερο για τα παιδιά να τρώνε χουρμάδες αντί για καραμέλες!

Προσθέστε το σχόλιό σας ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαιτούμενα πεδία επισημαίνονται *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Translate »