Ο ρόλος της διατροφής πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικός. Οι διατροφικές συνήθειες της μέλλουσας μητέρας επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία του νεογέννητου και σε μεγάλο βαθμό την υγεία του στα μετέπειτα στάδια της ζωής του.
Διατροφή πριν την σύλληψη
Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι σημαντικό να έχουν ένα φυσιολογικό βάρος και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ: 18,5-24,99), καθώς και να τρέφονται σωστά ώστε να αποφευχθούν οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικά. Το σωματικό βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη σχετίζεται τόσο με την υγεία του παιδιού όσο και με την καλύτερη κύηση της μητέρας. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής πολύ μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνεται στη πρόσληψη σιδήρου, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, βιταμίνης D και B12, ιωδίου και ψευδαργύρου.
Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό.
Ενεργειακές Ανάγκες: Οι ανάγκες σε ενέργεια αυξάνονται κατά 10% (σε σχέση με το γενικό πληθυσμό) μόνο στο τελευταίο τρίμηνο. Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να γίνεται σταδιακά και να ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 1,5 kg/μήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 40 εβδομάδων κάθε δίαιτα αδυνατίσματος απαγορεύεται. Ομοίως και η υπερβολική πρόσληψη τροφής.
Θρεπτικά συστατικά: Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ. Συστήνεται η χορήγηση 400 μg φυλλικού οξέως την ημέρα ως συμπλήρωμα. Επίσης, εάν η διατροφή δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο, ιώδιο, βιταμίνη D και B12 θα χρειαστεί συμπληρωματική χορήγηση. Από την άλλη πλευρά δε θα πρέπει να καταναλώνονται συμπληρώματα διατροφής με ποσότητες βιταμινών που υπερβαίνουν κατά πολύ την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (όπως η βιταμίνη Α).
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή της εγκύου
- Ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων
- Πρωινό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, που ανακουφίζει από την πρωινή ναυτία.
- Κρέας και ψάρια, έτσι ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι απαιτήσεις για πρωτεΐνη.
- Φρέσκο γάλα, τυρί και γιαούρτι.
- Όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
- Αφθονία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
- Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο
- Μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες.
- Πολλά υγρά. Οι σούπες και οι χυμοί ενυδατώνουν, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.
Τρόφιμα προς αποφυγή
Τα ωμά ζωικά προϊόντα ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, αλλαντικά ή ψάρια, μη παστεριωμένο γάλα, τυρί ή ωμό ασπράδι θα πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη. Αντίστοιχα, είναι καλό να αποφεύγονται οι συσκευασμένες σαλάτες (ή οι σαλάτες σε εστιατόρια που αμφισβητούνται οι συνθήκες υγιεινής). Χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο σε λαχανικά και φρούτα. Τέλος, όσο είναι εφικτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και η υπερβολική κατανάλωση γλυκών.