Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας
Πόσο νερό να πίνουν τα παιδιά;
Η επαρκής πρόσληψη νερού και η διατήρηση της υδατικής ισορροπίας στα παιδιά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ειδικά τους θερινούς μήνες. Απλοί και πρακτικοί τρόποι ενυδάτωσης μπορούν να κάνουν το παιχνίδι των παιδιών πιο ευχάριστο και σίγουρα πιο ασφαλές.

Περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται από νερό. Δεν είναι τυχαίο ,λοιπόν, που αποτελεί το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μετά το οξυγόνο. Το νερό συμμετέχει σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού όπως η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, η καλή θερμοκρασία του σώματος, η πέψη των τροφών, η απομάκρυνση των τοξικών προϊόντων και άλλες. Έτσι, γίνεται κατανοητό πως ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα όπως κόπωση, νευρικότητα, πονοκεφάλους, έλλειψη ενέργειας και καλής διάθεσης, μυϊκές κράμπες, μειωμένη γνωστική λειτουργία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικους.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΙΨΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι οδηγούν σε αυξημένη αποβολή του νερού από τα ούρα, τους πνεύμονες και τον ιδρώτα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα προστατευτικό μηχανισμό ώστε ο οργανισμός να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία, ακόμα και όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές. Έτσι, το μεγαλύτερο αίσθημα της δίψας είναι δικαιολογημένο και θα μας οδηγήσει στην αυξημένη πρόσληψη υγρών και την αποτροπή της αφυδάτωσης.

ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το καλοκαίρι τα παιδιά αποτελούν έναν «ευάλωτο» πληθυσμό με αυξημένο κίνδυνο για αφυδάτωση. Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, τα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, άσκηση σε υπαίθριο χώρο και πολλές φορές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια της δίψας ή ξεχνούν να πιουν νερό για πολλές ώρες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους συγκριτικά με τους ενήλικες, άρα και υψηλότερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με το σωματικό βάρος τους, αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης κατά τους θερινούς μήνες. Για αυτό, η κάλυψη των αναγκών τους σε υγρά θα πρέπει να αποτελεί διατροφική προτεραιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνουν τα παιδιά;

Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένα παιδί για να καλύψει τις ανάγκες του εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων έχει κατευθυντήριες οδηγίες για την ποσότητα υγρών που χρειάζονται τα παιδιά. Ως γενικός κανόνας αναφέρεται ότι τα παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών πρέπει να επιδιώκουν να πίνουν περίπου 6-8 ποτήρια υγρών ημερησίως, ενώ τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται σχετικά μικρότερες ποσότητες.

Πιο αναλυτικά:

 • Τα αγόρια, κορίτσια ηλικίας 4-8 ετών χρειάζονται 1,1-1,3 λίτρα ημερησίως.
 • Τα κορίτσια ηλικίας 9-13 ετών χρειάζονται 1,3-1,5 λίτρα ημερησίως.
 • Τα αγόρια ηλικίας 9-13 ετών χρειάζονται 1,5-1,7 λίτρα ημερησίως.
 • Καθώς αυξάνεται η ηλικία αυξάνονται και οι ανάγκες. Για την ηλικία των 17 ετών συστήνονται τα 2,2-2,5 λίτρα ημερησίως.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Οι γονείς μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να έχει το παιδί μια καλή ενυδάτωση και να καλύπτει επιτυχώς τις ανάγκες του σε υγρά, ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού:

 • Το νερό θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή ως μέσο ενυδάτωσης: σταματάει το αίσθημα τα δίψας, ενώ δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες.
 • Επαρκείς ποσότητες υγρών θα πρέπει να καταναλώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή πριν εμφανιστεί το αίσθημα της δίψας.
 • Τα φρούτα και τα λαχανικά πέρα από την υψηλή θρεπτική αξία τους, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και βοηθούν στην επιπλέον ενυδάτωση.
 • Ένα άλλο ποτό που αποτελεί καλή επιλογή είναι το γάλα. Πέρα από τη περιεκτικότητα του σε νερό περιέχει και ασβέστιο, ένα σημαντικό στοιχείο για υγιή οστά και δόντια.
 • Oι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης για τα παιδιά. Ωστόσο, απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους, καθώς πέρα από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, περιέχουν και αρκετές θερμίδες. Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους χυμούς του εμπορίου και τα αναψυκτικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα η συχνή κατανάλωσή τους να αυξάνει την πιθανότητα αύξησης του βάρους ή πρόκλησης προβλημάτων στην υγεία των δοντιών.
 • Τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, ο καφές και ορισμένα ενεργειακά ποτά, έχουν μια ήπια διεγερτική δράση, η οποία μπορεί να κάνει ευερέθιστα τα παιδιά, και για αυτό δεν συστήνεται να καταναλώνονται στην παιδική ηλικία.
 • Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην ενυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να αναπληρώνονται οι απώλειες υγρών μετά το πέρας αυτής.
 • Συστήνεται η επιπλέον αύξηση της κατανάλωσης νερού όταν υπάρχει μεγάλη έκθεση του παιδιού στον ήλιο (παραλία, παιδική χαρά κ.α)

Πως να τα ενθαρρύνουμε να πίνουν περισσότερο νερό;

Όπως και στην περίπτωση του φαγητού, έτσι και με το νερό οι γονείς οφείλουν να αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Τα παιδιά θα πρέπει να βλέπουν τους γονείς να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό θα πρέπει να υπάρχει πάντα σε όλα τα γεύματα, αλλά και το παιδί να έχει σε όλες τις δραστηριότητες του ένα μπουκαλάκι ή παγούρι με νερό. Οι γονείς μπορούν να αφήσουν το παιδί να επιλέξει το δικό του φλιτζάνι ή παγούρι και να το παροτρύνουν να το γεμίζει μόνο του.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mommy, τεύχος Ιούνιος 2019-Αύγουστος 2019.

 

Προσθέστε το σχόλιό σας ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαιτούμενα πεδία επισημαίνονται *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Translate »