Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας
Κινόα…ο «βασιλιάς» των δημητριακών

Τα τελευταία χρόνια η κινόα έχει αρχίσει και γίνεται ευρέως γνωστή τόσο για την υψηλή θρεπτική αξία της, όσο και για την ευχάριστη γεύση της.

Προέλευση

Οι Ίνκας την είχαν ονομάσει “μητέρα όλων των τροφών”. Είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται για τους σπόρους του, ενώ ο καρπός της δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή για εκατοντάδες χρόνια. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί και σαν ποτό, το λεγόμενο Chichi, από τους Ίνκας. Σήμερα οι πιο κοινοί τύποι κινόα που θα βρούμε είναι η κόκκινη, η λευκή και η μαύρη.

Θρεπτικά συστατικά

Η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακό, δηλαδή ένα είδος φυτού που χρησιμοποιείται και έχει την ίδια διατροφική αξία με τα δημητριακά. Είναι ολική άλεσης και περιέχουν φυτικές ίνες. Δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που υποφέρουν με κοιλιοκάκη. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από 8-22% ποσοστό μεγαλύτερο μέσο όρο από τα άλλα δημητριακά (ρύζι, κριθάρι). Είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων (μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο) και βιταμινών (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε), και έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Εμφανίζει μια ενδιαφέρουσα αναλογία των ωμέγα-3 λιπαρών και της βιταμίνη Ε, με αποτέλεσμα να προστατεύει το δέρμα από δερματικές αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ψωρίαση, αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα 100 g μαγειρεμένης κινόα περιέχουν:

Θερμίδες 120 kcal
Πρωτεΐνες 4,4 g
Υδατάνθρακες 21,3 g
Φυτικές ίνες 2,8 g
Λιπαρά 1,9 g

 

Οφέλη για την υγεία

Η ένταξη της κινόα στην διατροφή μας έχει να προσφέρει πολλά ευεργετικά οφέλη.

  1. Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνει την δυσκοιλιότητα.
  2. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  3. Ασκεί προστατευτική δράση για χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος του εντέρου.
  4. Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος.
  5. Μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους γιατί περιέχει λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.

Προσοχή!

Άτομα που παρουσιάζουν ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να την καταναλώνουν με ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

 

Πως μπορούμε να την καταναλώσουμε

 

Η κινόα έχει πολύ ευχάριστη γεύση και μαγειρεύεται εύκολά. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ https://tzelefa.gr/quinoa-mageirema-perigrafi/ πως μπορούμε να την μαγειρέψουμε. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά τρόφιμα και σε διαφορετικά γεύματα. Κάποιες ιδέες είναι:

  • Κινόα και ψητά λαχανικά με διάφορα μπαχαρικά ή μέσα σε σαλάτες ωμών λαχανικών
  • Ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα
  • Χυλός κινόας με ξηρούς καρπούς και φρούτα για το πρωινό
  • Χρησιμοποιούμε το αλεύρι της για να φτιάξουμε μπισκότα ή κέικ
  • Κινόα και όσπρια όπως φακές

 

Προσθέστε το σχόλιό σας ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαιτούμενα πεδία επισημαίνονται *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Translate »