Η υγιεινή διατροφή ,σε συνδυασμό με την σωματική δραστηριότητα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων στην μετέπειτα ζωή τους. Φυσικά, ο ρόλος του γονέα στη διατροφή των παιδιών είναι τεράστιος, καθώς αποτελεί πρότυπο. Συγχρόνως, σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν και τα ερεθίσματα που δέχονται.

  • Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε κάθε γεύμα.
  • Η χρήση του ελαιόλαδου ως κύριο λάδι σε όλα τα φαγητά.
  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μακαρόνια ολικής άλεσης.
  • Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
  • Η κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
  • Η κατανάλωση άπαχου κρέατος και των προϊόντων του χαμηλά σε λιπαρά.

Τα τρόφιμα, ροφήματα και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη όπως είναι τα γλυκά, οι καραμέλες, οι συσκευασμένοι χυμοί.

  • Τα ζωικά λίπη, όπως βούτυρο, ορατό λίπος και πέτσα από τα κρέατα και πουλερικά.
  • Η πολύ μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
  • Το επεξεργασμένο κρέας όπως είναι τα αλλαντικά.

Όσον αφορά το σύνηθες ερώτημα των γονιών ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα για το παιδί: είναι όση για να χορτάσει και να νιώσει πλήρες. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να εκπαιδευτούν από μικρά στο αίσθημα του κορεσμού και της πείνας. Η αξιολόγηση του υπερβάλλοντος βάρος σε παιδιά και εφήβους γίνεται με την χρήση των καμπυλών ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (το αναθεωρημένο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού εγκρίθηκε στις 01-07-2017). Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ένα στα δυο παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.  

Το διαιτολογικό μας γραφείο στοχεύει στην σωστή διατροφική εκπαίδευση των γονιών και των παιδιών. Μέσα από ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, προσαρμοσμένο στις ξεχωριστές ανάγκες του παιδιού προσπαθούμε να κατανοήσει ποια τρόφιμα είναι θρεπτικά και ποια όχι, καθώς και τη σημασία του αθλητισμού και του παιχνιδιού μακριά από τις οθόνες. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε και τη παρακολούθηση παιδιών με προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη λακτόζη κ.α.), ώστε να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή βάσει των επιστημονικών συστάσεων.