Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας
Τρόποι για να εντάξουμε τα φρούτα στη διατροφή μας

Τα φρούτα προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγειά. Και ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τα πολύτιμα οφέλη τους πολλοί είναι εκείνοι που τα παραλείπουν από την καθημερινή τους διατροφή, είτε γιατί δε τους αρέσουν, είτε γιατί απλά τα ξεχνούν. 

Υπάρχουν, όμως, τρόποι και λύσεις ώστε να εντάξετε τα φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή. Τις παρακάτω συμβουλές μπορούν να ακολουθήσουν και οι γονείς όταν τα παιδιά τους δυσκολεύονται να καταναλώνουν φρούτα.

#1 Δοκιμάστε τα σε άλλη μορφή

Η συγκεκριμένη λύση αφορά κυρίως όσους δεν τους αρέσουν γευστικά τα φρούτα ή επιλέγουν να καταναλώνουν μόνο ορισμένα φρούτα (π.χ τα καλοκαιρινά). Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώνουμε είναι το φρέσκο, ωμό φρούτο εποχής. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως αν σε κάποιον δεν αρέσουν γευστικά τα φρέσκα φρούτα δε μπορεί να τα καταναλώσει με άλλο τρόπο. Μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Τα αποξηραμένα, τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και τα περισσότερα έχουν γλυκιά γεύση. Μεταφέρονται εύκολα, δεν χρειάζονται καθάρισμα και μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για γλυκό. Το μόνο σημείο που θα πρέπει να δοθεί λίγο προσοχή είναι η ποσότητα γιατί έχουν παραπάνω θερμίδες σε σύγκριση με τα φρέσκα. 
  • Τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε νερό ή φυσικό χυμό. Εδώ θα πρέπει να δίνεται προσοχή στη συσκευασία, ώστε να αναγράφεται η ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” ή “χωρίς πρόσθετα σάκχαρα”.

#2 Προσθέστε τα στη σαλάτα

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο γευστικά, όσο και στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι να τα συνδυάζουμε μαζί. Μπορείτε να δοκιμάσετε την προσθήκη διαφορετικών φρούτων ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι το ρόδι, το πράσινο μήλο και το πορτοκάλι.

#3 Πιείτε τα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι χυμοί εμπορίου, οι οποίοι συνήθως είναι πλούσιοι σε πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικοί και φτωχοί σε βιταμίνες. Από την άλλη οι φυσικοί χυμοί έχουν και αυτοί λιγότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες συγκριτικά με τα ολόκληρα φρούτα. Τα smoothies αποτελούν μια μέση λύση, μεταξύ φρούτων και χυμών φρούτων, αφού αν ρίξετε ολόκληρο το φρούτο στο μπλέντερ είναι καλύτερη λύση από το να πιείτε μόνο τον χυμό του.

#4 Τοποθετήστε τα στο οπτικό σας πεδίο 

Τοποθετήστε τα φρούτα σε ένα μπολ στο τραπέζι της κουζίνας ή σε ένα ευδιάκριτο σημείο στο ψυγείο. Έτσι θα θυμάστε ότι πρέπει να τα φάτε κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα και σαφώς προτού χαλάσουν. Στην περίπτωση των παιδιών τοποθετήστε τα σε ένα σημείο όπου να μπορούν τα παιδιά από μόνα τους να τα φτάσουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν.

#5 Προτιμήστε τα εποχιακά

Τα εποχιακά φρούτα είναι πολύ πιο νόστιμα από τα φρούτα του θερμοκηπίου. Επίσης, περιέχουν λιγότερες χημικές ουσίες και είναι καλύτερα για το περιβάλλον, καθώς έχουν διανύσει μικρότερη απόσταση από το περιβόλι στο πιάτο σας.

#6 Επιλέξτε τα ως σνακ

Όταν φεύγετε για τη δουλειά πάρτε μαζί σας ένα τάπερ με κομμένα φρούτα ή φρούτα που να ξεφλουδίζονται εύκολα (μπανάνα, μανταρίνια). Σίγουρα θα πεινάσετε κάποια στιγμή και τα φρούτα είναι το πιο υγιεινό σνακ που θα βρείτε. Κάντε την υγιεινή επιλογή την εύκολη επιλογή.

#7 Επιλέξτε τα φρούτα ως επιδόρπιο

Πολλοί είναι εκείνοι που μετά το γεύμα αποζητούν και το επιδόρπιο. Η καλύτερη επιλογή είναι φυσικά κάποιο φρούτο. Όταν επιλέγουμε για επιδόρπιο το φρούτο, ολοκληρώνει το αίσθημα κορεσμού και σίγουρα μας γλιτώνει από τις παραπανίσιες θερμίδες που θα είχε οποιοδήποτε άλλο γλυκό. 

#8 Χρησιμοποιείστε τα ως επικάλυψη 

Μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά, το γιαούρτι, τις βάφλες, τα pancakes. 

#9 Χρησιμοποιείστε τα στα γλυκά 

Υπάρχουν πολλά γλυκά στα οποία μπορούν να προστεθούν τα φρούτα ή ακόμα καλύτερα να τα χρησιμοποιούμε ως βασικό συστατικό για κάποιο γλυκό. Τέτοια παραδείγματα είναι: γλυκό του κουταλιού, ζελέ φρούτων, μηλόπιτα, πορτοκαλόπιτα

#10 Σερβίρετέ τα με διασκεδαστικό τρόπο

Κόψτε τα φρούτα της αρεσκείας σας σε κομματάκια και περάστε τα από ξύλινα καλαμάκια. Θα έχετε έτοιμο ένα σουβλάκι από φρούτα! Την ίδια τακτική μπορούν να ακολουθήσουν και οι γονείς φτιάχνοντας χαρούμενα σχέδια με τα φρούτα για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους. 

Προσθέστε το σχόλιό σας ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαιτούμενα πεδία επισημαίνονται *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Translate »