Η υψηλή απόδοση ενός αθλητή θεωρείται πως οφείλεται στο γενετικό υπόβαθρό, το ταλέντο και φυσικά την εντατική προπόνησή του. Ωστόσο το καθημερινό πρόγραμμα ενός αθλητή έχει πολλές απαιτήσεις, για αυτό και η βέλτιστη διατροφή θα του προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή του τόσο στη προπόνηση όσο και στον αγώνα.

Είναι αδιαμφησβήτητο πλέον πως τα γεύματα και τα υγρά που προσλαμβάνει ο αθλητής σε συνδυασμό με τον σωστό χρόνο πρόσληψης τους συμβάλουν στην υγεία, το βάρος και τη σύσταση σώματος, τα διαθέσιμα ενεργειακά υποστρώματα, την αποκατάσταση και τελικά την απόδοσή του.

Ο κάθε αθλητής έχει διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με τον αριθμό των προπονήσεων, το τρόπο ζωής του και τις απαιτήσεις του αθλήματος. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να εξασφαλίζει στον αθλητή:

  • Τις κατάλληλες ενεργειακές ανάγκες (ημερήσιες θερμίδες)
  • Τη σωστή ποσότητα, αλλά και κατανομή υδατανθράκων
  • Τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών (κυρίως υψηλής βιολογικής αξίας)
  • Τη σωστή ποσότητα λίπους
  • Όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
  • Την κατάλληλη ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα

Τα τελευταία χρόνια ολοένα αυξάνεται το ενδιαφέρον προς την αθλητική διατροφή και ανάλογα αυξάνονται τα εργογόνα βοηθήματα και τα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται «μαγικά» αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο ορισμένα από αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να είναι αποτελεσματικά και χρήσιμα σε συγκεκριμένους αθλητές και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για αυτό και οι αθλητές οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τους εξειδικευμένους διαιτολόγους. Άλλωστε, θα πρέπει να θυμόμαστε πως τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά στο διαιτολόγιο του αθλητή και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αντικαθιστούν γεύματα ή τρόφιμα που υπάρχουν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο εφαρμόζουμε τις νεότερες οδηγίες και συστάσεις για την διατροφική υποστήριξη των αθλητών. Ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε αθλητή, ερασιτέχνη ή επαγγελματία, σχεδιάζουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με το προπονητικό και αγωνιστικό του πρόγραμμα. Επίσης, δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση του αθλητή πάνω στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μέσω των ανθρωπομετρικών μετρήσεων που πραγματοποιούνται στο γραφείο, παρακολουθείται διαρκώς η διαφορά στην λιπώδη και μυϊκή του μάζα, καθώς και τα ποσοστά ενυδάτωσης που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο την απόδοση του.

Η κατάλληλη διατροφή, η επίτευξη της καλύτερης σωματικής διάπλασης καθώς και σωστή ενυδάτωση του σώματος αποτελούν βασικά σημεία για να φτάσει, αλλά και να ξεπεράσει ένας αθλητής τους στόχους του.

Translate »