Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Κατά τις περιόδους αυτές, η διατροφή της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας επιδρά άμεσα στην υγεία της ίδιας, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού της. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η σημασία της διατροφής στην εγκυμοσύνη και της επιρροής του ενδομήτριου περιβάλλοντος στην υγεία του εμβρύου. Έτσι, διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επιδράσουν στην κρίσιμη περίοδο της ενδομήτριας ζωής και να συντελέσουν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά την ενήλικη, πλέον, ζωή του ατόμου.

Για αυτό θα πρέπει η διατροφή:

  • Να καλύπτει όλες τις ανάγκες της γυναίκας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Να προσφέρει στο αναπτυσσόμενο βρέφος την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.  

Χρήσιμες συμβουλές κατά την εγκυμοσύνη

Ενέργεια: Οι ανάγκες αυξάνονται περίπου κατά 300 θερμίδες/ημέρα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης. Το συνολικό βάρος που συνίσταται για να πάρει η κάθε γυναίκα εξαρτάται από το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.

Θρεπτικά συστατικά: Είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφή όλα τα θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερα τα παρακάτω:

  • Φυλλικό οξύ (πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια κ.α.) κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης)
  • Ασβέστιο (πηγές: γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.)
  • Βιταμίνη D (πηγές: λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.). Ωστόσο, η μεγαλύτερη ποσότητά της συντίθεται στο δέρμα ύστερα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Σίδηρος (πηγές: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια κ.α.)

Ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο κ.α.)

  • Περιορίστε τα ποτά με καφεΐνη (καφέ, τσάι, ποτά και αναψυκτικά) σε όχι περισσότερο από 2 φλιτζάνια την ημέρα (200 mg καφεΐνης).
  • Αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα το 1ο τρίμηνο. Κατά τον θηλασμό μπορεί να γίνεται κατανάλωση έως 1 μερίδα αλκοόλ/ημέρα (330 ml μπίρα, 120 ml κρασιού, 40 ml υψηλόβαθμων ποτών). Ωστόσο, δε θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση αλκοόλ σε χρονικό  διάστημα σύντομο από τον θηλασμό.
  • Τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως καρχαρίας, ξιφίας, σφυρίδα κ.α. είναι καλό να αποφεύγονται. Για το σολομό υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα, οπότε καλύτερα να αποφεύγεται.
  • Τα βότανα θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς πολλά από αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, ενώ στην περίοδο της γαλουχίας σταματούν το γάλα. Εάν καταναλώνετε οποιοδήποτε τσάι ή βότανα, συμβουλευτείτε τον/την γυναικολόγο σας.
  • Η διακοπή του καπνίσματος ή η έκθεση σε καπνό τσιγάρου.
  • Η σωματική δραστηριότητα ήπιας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Συμβουλευτείτε σχετικά τον/την γυναικολόγο σας.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο πραγματοποιείται σωστή πληροφόρηση και εκπαίδευση για την υγιεινή διατροφή που οφείλει να έχει η μέλλουσα μητέρα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της και να διαμορφώνεται ένα υγιές ενδομήτριο περιβάλλον ανάπτυξης του παιδιού της.

Ας μη ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πρόσληψη των επιτρεπτών κιλών και ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες αποτελούν το τρίπτυχο για υγιή παιδιά.

Translate »