Άραγε υπάρχει πιο υγιεινή εκδοχή για ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα των Χριστουγέννων;
Και φυσικά ναι…Γιατί μπορούμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου ζάχαρη και αλεύρι, αλλά προσθέτοντας υγιεινά και θρεπτικά υλικά. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πανεύκολη, πολύ γρήγορη και τα μελομακάρονά μας δεν χρειάζονται ψήσιμο. Διαβάστε τη συνταγή παρακάτω:
Υλικά
1 κούπα χουρμάδες χωρίς πυρήνα
2 κούπες καρύδια
1/2 κούπα αμύγδαλα
1/2 κούπα νιφάδες βρώμης αλεσμένες
Χυμό πορτοκαλιού από ένα μικρό πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα μικρό πορτοκάλι
1 κ.γλυκού κανέλα
1/4 κ.γλυκού σκόνη γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Καρύδια χοντροκομμένα για το γαρνίρισμα και 100 g κουβερτούρα υγείας (προαιρετικά)
Διαδικασία
1. Βάζουμε σε ένα μπολ τους χουρμάδες και τους αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσουν.
2. Χτυπάμε στο μούλτι τα αμύγδαλα και τα καρύδια για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γίνουν σκόνη.
3. Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους ρίχνουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθούν οι χουρμάδες και να γίνουν μια πάστα.
4. Μεταφέρουμε τους χουρμάδες, τη βρώμη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ξύσμα από το πορτοκάλι, το χυμό, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και στη συνέχεια με ένα πιρούνι τα τρυπάμε. Από πάνω ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα. Μπορούμε να κρατήσουμε κάποια τεμάχια και να τα γαρνίρουμε με λίγη λιωμένη κουβερτούρα ή να τα κάνουμε εξ ‘ολοκλήρου σοκολατένια.
Καλή απόλαυση και Καλά Χριστούγεννα !!