Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας
Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας, μήπως το έχετε;
Αν οι νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο είναι συχνές, ίσως υποφέρετε από το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας. Δείτε αν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα και πως θα το αντιμετωπίσετε.

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1955 και είναι μια διατροφική διαταραχή στην οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης το βράδυ, είτε μετά το δείπνο, είτε κατά τη διάρκεια νυχτερινών αφυπνίσεων. Οι έρευνες εκτιμούν ότι περίπου το 1,5% των ανθρώπων πάσχουν από το σύνδρομο και από αυτό το ποσοστό, το 6%-16,3% εντοπίζεται σε άτομα με παχυσαρκία. Βέβαια είναι δύσκολος ο διαχωρισμός στο γεγονός ποια πάθηση προκαλεί την άλλη. Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι επίσης πιο συχνό σε άτομα με κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα

Πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί ναι είναι:

  • Καταναλώνεται ,συνήθως, τουλάχιστον πάνω από 25% των ημερήσιων θερμίδων μετά το δείπνο.
  • Αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας για κατανάλωση φαγητού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Παράλειψη πρωινού ή απουσία πρωινής όρεξης.
  • Έντονη επιθυμία για φαγητό μετά το δείπνο ή/και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Αυπνία τουλάχιστον τέσσερις με πέντε νύχτες την εβδομάδα.
  • Η πεποίθηση ότι το φαγητό είναι απαραίτητο για την έναρξη ή την επιστροφή στον ύπνο.
  • Καταθλιπτική διάθεση που επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες.
  • Υπάρχει πλήρης επίγνωση και συνειδητή κατανάλωσης τροφής, η οποία μπορεί να ανακληθεί. Σημαντικό κριτήριο που έρχεται σε αντιδιαστολή με την ασυνείδητη νυχτερινή κατανάλωση φαγητού.
Τι το προκαλεί

Μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί να προκύψει όταν ο κιρκάδιος ρυθμός ενός ατόμου, ή το βιολογικό ρολόι του σώματος, αποτυγχάνει να συγχρονίσει τα πρότυπα ύπνου και γευμάτων μεταξύ τους. Συνήθως, οι σωστές διακυμάνσεις των επιπέδων στις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη επιτρέπουν την ομαλή έκβαση του ύπνου χωρίς αφυπνίσεις λόγω πείνας. Ωστόσο, τα άτομα με το σύνδρομο φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί αισθήματα πληρότητας, επομένως τα χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης τείνουν να αυξήσουν την όρεξη. Είναι πιθανόν ,επίσης, να υπάρξουν αλλαγές και σε άλλες ορμόνες, όπως η γκρελίνη, η μελατονίνη, η κορτιζόλη και η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, οι οποίες ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, πείνας και στρες.

Το σύνδρομο δεν εκδηλώνεται λιγότερο ή περισσότερο βάση το φύλο, την ηλικία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Όμως, φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με:

  • Άλλες διατροφικές διαταραχές (υπερφαγία, βουλιμία)
  • Κατάθλιψη
  • Αυπνίες
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Ψυχιατρικές διαταραχές ή χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων
  • Κάπνισμα
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Υπνικές άπνοιες  
Έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Tο σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σωματικό βάρος και την ποιότητα του ύπνου. 

  • Η παχυσαρκία και το σύνδρομο συνδέονται, αν και δεν έχουν όλα τα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας υπερβολικό βάρος. Έρευνες δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση φαγητού αργά τη νύχτα μπορεί να δικαιολογήσει γιατί οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από το σύνδρομο είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι το φαγητό μεταξύ 11 μ.μ. και  5 π.μ. το πρωί μπορεί να συνδέονται με την υψηλότερη αύξηση βάρους. Επίσης, τα άτομα που νιώθουν ενοχές ή ντροπή για την υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν να τρώνε τη νύχτα, όταν έχουν περισσότερη ιδιωτικότητα.
  • Αν και οι έρευνες είναι περιορισμένες, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί να βιώσουν κακή ποιότητα ύπνου λόγω των αφυπνίσεων για φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πιθανόν ,επίσης, να κοιμούνται λιγότερο συνολικά, ή μπορεί να κοιμούνται αργότερα λόγω της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ.
Αντιμετώπιση και αποτελεσματική θεραπεία

Η αναγνώριση και η αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια καταπολέμησης ενός τμήματος της παχυσαρκίας. Δυστυχώς, η φαρμακευτική θεραπεία του συνδρόμου βρίσκεται σε εμβρϋικό στάδιο, σήμερα, χωρίς κάποιο πρωτόκολλο θεραπείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματική. Οι περισσότερες έρευνες για τη φαρμακευτική αγωγή έχουν επικεντρωθεί στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Επιπλέον, εάν ένα άτομο με το σύνδρομο έχει ,επίσης, μια διαταραχή όπως κατάθλιψη, οι γιατροί θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν πριν ξεκινήσουν την αντίστοιχη θεραπεία του συνδρόμου.  Άλλα θεραπευτικά σχήματα όπως η φωτοθεραπεία, η χορήγηση μελατονίνης, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση έχουν μελετηθεί δίνοντας κάποιες ενδείξεις για πιο αποτελεσματική θεραπεία μελλοντικά.

Διατροφικές συμβουλές που θα βοηθήσουν

Υπάρχουν κάποιες διατροφικές οδηγίες οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της νυχτερινής υπερφαγίας:

  • Μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να καλύπτεται συνεχώς το αίσθημα της πείνας, να επέρχεται γρήγορος κορεσμός και να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται το βράδυ.
  • Προσεκτική επιλογή τροφίμων: στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν περισσότερο τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες που αποδίδουν γρήγορα ενέργεια και κορεσμό. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, το αυγό.
  • Ελαφρύ γεύμα πριν τον ύπνο: η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλα ή γιαουρτιού με μέλι, ή τσάι με γάλα λίγο πριν πέσουμε για ύπνου έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα της νυχτερινής υπερφαγίας.
  • Να αποφεύγονται στο σπίτι οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά όπως επεξεργασμένα γλυκίσματα, μικρά αρτοσκευάσματα τύπου βουτήματα, αλμυρά σνακ
  • Η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης.
  • Η τήρηση ημερολογίου καταγραφής με όσα καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι λόγοι που οδήγησαν στη πρόσληψη φαγητού κάθε φορά. Σε αυτό, μπορεί να σημειωθεί και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
  • Έλεγχος του βάρους μια φορά την εβδομάδα, έτσι ώστε να υπάρχει ο αυτοέλεγχος.
  • Καθορισμός της συχνότητας και της ποιότητας των γευμάτων. Έτσι, είναι πιο εύκολο να ρυθμιστεί και ο κύκλος της πείνας και του κορεσμού.
  • Συστηματική άσκηση.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vita, τεύχος 54 Μάϊου 2022.