Η ύπαρξη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Τα παιδιά ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά αρχίζουν να διαβάζουν, μαθαίνουν, τρέχουν, παίζουν, διασκεδάζουν, αθλούνται, κουράζονται και φυσικά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Γι’ αυτό είναι πρωταρχικό μέλημα των γονιών να φροντίζουν να παρέχουν στα παιδιά τους μια ισορροπημένη διατροφή που θα τα οπλίζει με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέρχονται στην πληθώρα των υποχρεώσεων, και θα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την φυσιολογική ανάπτυξη τους.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους η διατροφή των παιδιών σε γενικές γραμμές θα πρέπει να περιλαμβάνει:
– Ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
– Γάλα, γιαούρτι ή τυρί καθημερινά.
– Ποικιλία δημητριακών καθημερινά, με προτίμηση στα ολικής άλεσης.
– Κόκκινο ή/και λευκό άπαχο κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα.
– Ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα. Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι.
– 4 με 7 αυγά την εβδομάδα.
– Όσπρια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
– Περιορισμός κατανάλωσης, ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
– Σωματική δραστηριότητα καθημερινά.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσει το παιδί από μικρό να αποκτά τη συνήθεια της καλής κατανομής φαγητού εντός της ημέρας σε αντίστοιχα γεύματα. Για αυτό, εκτός από τα γεύματα εντός σπιτιού, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν σημασία και στο σχολικό κολατσιό.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές νόστιμες και πρωτότυπες ιδέες για το σχολικό κολατσιό των παιδιών.
Μπάρες δημητριακών με ταχίνι και βρώμη
Υλικά:
- 450 g ταχίνι
- 200 g μέλι
- 75 g κουβερτούρα σε κομμάτια
- 60 g διάφορους ξηρούς καρπούς (πχ κάσιους, φουντούκια)
- 200 g βρώμη
- 60 g cranberries ή σταφίδες
Διαδικασία
- Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.
- Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μη σφίξει πολύ το μείγμα.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω, στα μικροκύματα στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί.
- Τέλος, προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ.
- Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί (προτεινόμενο μέγεθος 20×30 εκ). Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και από πάνω ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Την απλώνουμε καλά σε όλο το μείγμα.
- Καλύπτουμε με τη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.
- Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 25 με 30 ισομερείς μπάρες.
Ρολάκια αραβικής με τυρί κρέμα και γαλοπούλα
Υλικά:
- 2 αραβικές πίτες
- 2 κ.σ. τυρί κρέμα
- 2 φέτες ένταμ
- 2 φέτες γαλοπούλα
Διαδικασία:
Ανοίγετε την αραβική πίτα. Απλώστε σε κάθε πίτα, τυρί κρέμα και από πάνω βάλτε μία φέτα γαλοπούλα. Τυλίξτε τις αραβικές πίτες σφιχτά σαν ρολά, κόψτε τες σε κομμάτια και στερεώστε τα με οδοντογλυφίδες.
Κεκάκια με στέβια
Δείτε αναλυτικά την συνταγή εδώ.
Ταπεράκι με λαχανικά
Κόψτε λωρίδες καρότου, αγγουριού και βάλτε τις σε ένα ταπεράκι μαζί με μερικά πλυμένα ντοματίνια. Μαζί μπορείτε να δώσετε στο παιδί και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Αλμυρό κέικ με σπανάκι
Δείτε αναλυτικά την συνταγή εδώ
Οι γονείς οφείλουν να θυμούνται…
Το πιο υγιεινό και θρεπτικό σνακ είναι το σπιτικό και όχι αυτό που θα αγοράσει ο μαθητής από το κυλικείο. Η προετοιμασία του κολατσιού δεν χρειάζεται πάνω από 5-10 λεπτά και θα ήταν προτιμότερο να συμμετέχει και το παιδί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να συνειδητοποιεί ποια τρόφιμα είναι υγιεινά. Το γεύμα που θα πάρει ο μαθητής μαζί του στο σχολείο θα πρέπει να έχει υψηλή διατροφική αξία, να μεταφέρεται εύκολα και φυσικά να του αρέσει γευστικά. Όσον αφορά τα σχολικά κυλικεία, τα περισσότερα προσφέρουν γρήγορο φαγητό με πολλά λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη και για αυτό αν πρόκειται ο μαθητής να αγοράσει το κολατσιό του θα πρέπει να του έχει δοθεί η κατάλληλη καθοδήγηση.