Και όταν λέμε δροσιστικά σίγουρα αυτή η λέξη τα χαρακτηρίζει απόλυτα, καθώς είναι τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Συγκεκριμένα, το πεπόνι αποτελείται κατά 90% από νερό και το καρπούζι κατά 94%. Είναι ιδιαίτερα αγαπητά και διαδεδομένα τους θερινούς μήνες και όχι άδικα, αφού προσφέρουν ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Άλλοι, βέβαια, εκείνοι που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους τα έχουν κατατάξει ως «παχυντικά» και τα αποφεύγουν νομίζοντας ότι έχουν πολλές θερμίδες. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο;
Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά το κάθε φρούτο…
Πεπόνι
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιού. Η προέλευση του είναι η Ασία ή η Αφρική και το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο, όπως η ποικιλία cantaloupe (κίτρινο πεπόνι) που στη Κίνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό στη Πελοπόννησο και στη Κρήτη.
Το πεπόνι μπορεί να έχει γλυκιά γεύση, άλλα αποδίδει λίγες θερμίδες, μόνο 54 ανά ένα φλιτζάνι (160 g). Επίσης, το ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει 1,3 g πρωτεΐνες, 13 g υδατάνθρακες και 1,4 g φυτικές ίνες.
Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως:
- Βιταμίνη Α: Συμβάλει στην υγεία της όρασης και του δέρματος.
- Βιταμίνη C που δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες και τη γήρανση.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η πυριδοξίνη (Β6).
- Κάλιο: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και επίσης το κάλιο στα φρούτα μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.
Το πεπόνι, λοιπόν, αν αντικαταστήσει κάποιο πλούσιο σε θερμίδες σνακ αποτελεί μια ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους. Δε χρειάζονται βέβαια υπερβολές, αλλά η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο. Συγχρόνως, έχει να προσφέρει ευεργετικά οφέλη για την υγεία όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και την προστασία από διάφορους τύπου καρκίνου. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών με αποτέλεσμα να συμβάλει στην προστασία από καρδιαγγειακά ή άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος, αλλά και στη καλύτερη ψυχολογία.
Μπορεί να καταναλωθεί: Ωμό σε φέτες ή φρουτοσαλάτες ή ακόμα να χτυπηθεί στο μίξερ με πάγο για να φτιάξουμε γρανίτα, χυμό ή smoothie. Όμως δε θα πρέπει να παραμένει για πολύ ώρα κομμένο γιατί η βιταμίνη C εκτεθειμένη στον αέρα καταστρέφεται γρηγορότερα.
Συνεχίζουμε με το καρπούζι…
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο γνωστά και παλιά φρούτα, πρωτοεμφανίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο το 2.500 π.Χ. και στην Ευρώπη εμφανίστηκε μετά τον 13ο αιώνα. Η ελληνική του ονομασία είναι «υδροπέπων», ενώ η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από τη τούρκικη λέξη karpuz, η οποία ανάγεται στη περσική xarpuz.
Αδίκως, πολλοί θεωρούν ότι το καρπούζι δεν έχει τίποτα να προσφέρει πέραν του νερού και της ζάχαρης. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και έχει χαμηλή θερμιδική πυκνότητα. Συγκεκριμένα, τα 150 g (1 φλιτζάνι) καρπουζιού αποδίδουν 45 θερμίδες, 0,9 g πρωτεΐνες, 11 g υδατανθράκων και 1 g φυτικές ίνες.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως η Α, C, B6, σε κάλιο και περιέχει επίσης θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο και λυκοπένιο.
Οφέλη για την υγεία
- Συμβάλει στη καλή λειτουργία της όρασης, του δέρματος και των μαλλιών λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της δράσης της βιταμίνης C και προστατεύει από φυσικές οξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανση και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου.
- Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, όπου η πρόσληψη του έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε πολλές μελέτες. Συγχρόνως μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να προστατεύει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
- Η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) που περιέχει βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου οι οποίοι βοηθούν στην αντιμετώπιση άγχους, πανικού και γενικότερα προσφέρουν καλύτερη διάθεση.
Μπορεί να καταναλωθεί: Ωμό ως σνακ ή ενδιάμεσα των γευμάτων, σε φρουτοσαλάτες, γρανίτες και ζελέ ή ακόμα και σε σαλάτες με λαχανικά ή φέτα. Βέβαια, η ελαφριά και γλυκιά γεύση εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση του και τελικά να επηρεάσει αρνητικά το σωματικό βάρος. Έτσι, και στη περίπτωση του καρπουζιού θα πρέπει να ισχύει το μέτρο.
Μη ξεχνάμε…
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και τα δυο φρούτα μας εφοδιάζουν με νερό που περιέχει τα καλύτερα ιχνοστοιχεία. Τα πεπόνια και τα καρπούζια, επειδή έχουν ρίζες που φθάνουν πολύ βαθιά, παίρνουν νερό απ’ τις υπόγειες φυσικές δεξαμενές, και όχι από τα υδραγωγεία των πόλεων, και το φέρνουν στο τραπέζι με τη μορφή ενός νοστιμότατου φρούτου. Ενυδατώνουν, έτσι, τον οργανισμό και προσφέρουν σημαντικούς ηλεκτρολύτες, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τους θερινούς μήνες που υπάρχει έντονη εφίδρωση και κίνδυνος για αφυδάτωση.