Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας Τα Νέα μας
Τι να προσέξουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστιανής νηστείας. Από αυτή την ημέρα δε μπορούν να λείπουν η λαγάνα, τα θαλασσινά, η ταραμοσαλάτα και ο χαλβάς. Παρόλο που το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι νηστίσιμο και δεν καταναλώνονται ζωικά προϊόντα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι «κίνδυνοι» που μπορούν να επιβαρύνουν το βάρος.

Πως μπορούμε ,λοιπόν, να ευχαριστηθούμε τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας χωρίς να ξεφύγουμε πολύ από το διαιτολογικό πλάνο που ακολουθούμε;

Αρχικά, είναι καλό να γνωρίζουμε κατά προσέγγιση τη θερμιδική αξία των τροφίμων που θα πλαισιώσουν το γιορτινό τραπέζι.

  • Λαγάνα: Είναι άζυμος άρτος. Θερμιδικά δεν διαφέρει από το ψωμί, δηλαδή, μια λεπτή φέτα αποδίδει περίπου 80 kcal. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε και σε αντιοξειδωτικές ουσίες (τις λιγνάνες). Λόγω των θερμίδων που αποδίδει καλό είναι να μη καταναλώνονται περισσότερο από 2-3 φέτες την ημέρα.
  • Θαλασσινά: Είναι πλούσια στα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Περιέχουν ακόμα σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο. Τα 120 g (περίπου 1 μερίδα) αποδίδουν 150-200 kcal όταν δε τηγανιστούν.
  • Ταραμοσαλάτα: Ο ταραμάς είναι τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνη Α και D. Για να φτιαχτεί η ταραμοσαλάτα χρησιμοποιείται ελαιόλαδο, που σίγουρα είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ωστόσο αποδίδει πολλές θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτας μπορεί να κρύβει πάνω από 100 kcal. Αν συνδυαστεί μάλιστα με ψωμί η θερμιδική ου αξία θα αυξηθεί κατά πολύ. Επιπλέον, περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου, για αυτό και τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας νατρίου (π.χ. άτομα με υπέρταση) θα πρέπει να αποφεύγουν τη μεγάλη κατανάλωση ταραμά ή ταραμοσαλάτας.
  • Χαλβάς: Παρασκευάζεται από ταχίνι και γλυκόζη ή μέλι. Λόγω του ταχινιού που προέρχεται από το σουσάμι, ο χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα λιπαρά του χαλβά είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στη καλή λειτουργία της καρδιάς. Όμως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά αποδίδει και πολλές θερμίδες. Τα 100 g χαλβά μπορούν φτάνουν και τις 500 kcal, για αυτό η κατανάλωση του να είναι με μέτρο.

Διατροφικές Συμβουλές για εκείνη την ημέρα

  1. Προτιμήστε να καταναλώσετε πρωινό. Η αποφυγή του πρωινού, θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο αίσθημα πείνας τις μεσημεριανός ώρες και άρα μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού στο τραπέζι.
  2. Αποφύγετε όσο μπορείτε το τσιμπολόγημα πριν την ώρα του φαγητού. Προτιμήστε καλύτερα να καταναλώσετε ένα ενδιάμεσο γεύμα (φρούτα, τοστ), παρά να καταφύγετε στο ασυναίσθητο τσιμπολόγημα που συνήθως θα αφορά πιο θερμιδογόνα τρόφιμα (λαγάνα, χαλβά, άλλα γλυκά).
  3. Τα τρόφιμα που έχουν περισσότερες θερμίδες ,όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, επιλέξτε να τα καταναλώσετε σε μικρότερες ποσότητες. Μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να γίνει στις σαλάτες και τα βραστά λαχανικά, στα θαλασσινά (όχι αν είναι τηγανιτά). Ειδικά η κατανάλωση σαλάτας θα σας βοηθήσει να φτάσετε γρηγορότερα στο αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν τα λαχανικά.
  4. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στη κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοολούχα ροφήματα δεν μπορούν να μας χορτάσουν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μας δίνουν θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασί (120 ml) αποδίδει 100 kcal.
  5. Μπορείτε μετά το μεσημεριανό γεύμα να πραγματοποιήσετε έναν περίπατο ή μια βόλτα. Θα μειώσει το πιθανό φούσκωμα και θα σας χαρίσει ευχάριστη αίσθηση (μέσω των ενδορφινών που παράγονται κατά την άσκηση).
  6. Το βράδυ προτιμήστε να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα και φρούτα.

Ας μη ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν «απαγορευμένα» τρόφιμα σε μια δίαιτα. Όλα τα νόστιμα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας μπορούν να πλαισιώσουν το γιορτινό τραπέζι, αρκεί να καταναλωθούν με σύνεση και μέτρο!

Προσθέστε το σχόλιό σας ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαιτούμενα πεδία επισημαίνονται *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Translate »